Jegenye (Leghia) a Kalotaszeg három régiója közül a legcifrábbnak nevezett Nádas-menti régióban található, Kolozsvár (Cluj) és Bánffyhunyad (Huedin) között, 35 kilométerre a kincses várostól, mintegy 20 kilométerre Bánffyhunyadtól. Kolozsvárról indulva a falu két útvonalon is megközelíthető: Kisbács (Baciu), majd Magyarvista (Vistea) irányába haladunk, Egeres gyártelep (Aghires Fabrici) és Egeres (Aghires) után következik Jegenye falu; a másik útvonal az E60-as országúton Szászfenes (Floresti), Gyalu (Gilau), Magyarkapus (Capusu Mare) érintésével halad, Pányik (Paniceni) után jobbra letérünk. Az E60-as országúton Nagyváradról (Oradea), Bánffyhunyadról érkezve, Körösfőt (Izvoru Crisului) elhagyva balra lesz a jegenyei letérő. Itt a hegytetőről szerpentinszerűen kanyargó úton ereszkedünk a faluba, füves-virágos domboldalak, lombhullató erdők, magas fenyőfák között.

A falu tengerszint feletti magassága meghaladja a 400 métert, de a települést körülvevő magas dombok még a 700 métert is elérik. Éghajlata hegyvidéki,
hűvösebb, mint másutt a környéken. Mintegy két héttel később érkezik a tavasz, így itt akkor is virágpompásak a fák, amikor másutt már elhulltak a virágszirmok, később érnek be a gyümölcsök, ám ősszel gyorsabban beköszönt a hideg, a fagy.

„Jegenyefürdő vidéke pompás kirándulóhelyekben bővelkedik; közvetlen fölötte nagy erdő terül el, azon túl magas felsíkra jutunk. Ennek egyik oldalán több kilométer hosszú meredek vízmosás nyúlik el, mely egészen az amerikai cannonokra emlékeztet, tőszomszédságában pedig hatalmas és meredek sziklafalaktól körülzárt, csak egyfelől nyílt völgykatlan mélysége tátong alattunk, melybe lebocsátkozni csak életveszélyek közt lehet, s mely valóban festői szépségű.” (Turisták Lapja, 1890)

Jegenye testvértelepülése a magyarországi Sárisáp, a testvértelepülési szerződést Jegenyében írták alá 2006. július 8-án.

Minden út... Jegenyébe fut