Zeneoktatás vidéken - Jegenye

Ma, amikor nagyvárosokban is többnyire elhanyagolják a fiatalok zenei oktatását, annál különösebb, hogy egy kis elszigetelt faluban hangszeres zenei képzést szervezzenek számukra. Jegenyén, Kalotaszeg „szórványkatolikus" településén immár hét éve magán zeneiskola működik.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Tanárképző Karának hallgatója, Kondrát Csaba, a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának tagja 2000 őszén három gyermekkel kezdte Jegenyén a zene- és hangszeroktatást, ám az érdeklődő fiatalok - nemcsak óvodások és iskolások - köre mára kibővült, az évek során már több tucatnyian fordultak meg ebben a „zenei műhelyben". Az iskola fennmaradásáról és anyagi támogatásáról Michael Bauer, a németországi reischachi zeneiskola igazgatója gondoskodik.

Kezdetben nyáron naponta, iskolaidőben a hétvégeken folyt a tanítás, de Kondrát Csaba elfoglaltsága miatt egy-két éve csak a nyári vakációban adódik lehetőségük tanulni a gyerekeknek.

A település elszigeteltségéből fakadó hátrányok enyhítése érdekében a zenei oktatás célja kulturálisan, zenei szinten valami többletet kínálni a gyermekeknek, a zenével gazdagítani lelkivilágukat, segíteni őket abban, hogy a közös tanulás-szórakozás által jó közösséget alkossanak.

Előadásaik sajátos színfolttal gazdagítják az egyházi ünnepeket, a különféle közösségi rendezvényeket. A hangszereket - szintetizátort, gitárt, furulyát -, a zeneszoba felszerelését a németországi magán zeneiskolától kapták, kivéve a dobot, amit az előadásaikon összegyűlt támogatásokból vásároltak.

- A Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Tanítóképző Intézetében tanulok, szakmai gyakorlatomban nagyon sokat segített a zenei tudásom. A tanár úr mindig törekedett arra, hogy megszeressük a zenét, a zenélést, és igyekezett bevezetni a művészet világába. Ezt a jellegű oktatást szabadfoglalkozásnak tekintem - vallja Ferencz Gábor, aki hat éve diákja a jegenyei zeneiskolának.

- Diákjaim ügyesek, törekvőek. Sajnos igen kevés hangszerünk van, továbbiak beszerzéséhez pénzre, támogatásra lenne szükség. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb sikerül bővíteni a hangszerállományt. A képzés lényege megszerettetni velük a zenét, elérni, hogy örömüket leljék benne, örömüket leljék egymás társaságában. Úgy érzem, hogy ezt sikerült megvalósítani - mondja búcsúzóul Kondrát Csaba. (Szabadság, 2007. január 18.)